Szerződéstervezet (1906. november 9.)

A Nő és a Társadalom Lapkiadó Társaság szerződéstervezete Schwimmer számára az azonos című lap szerkesztői munkakörének betöltésével kapcsolatban

Mi Önnek a mai napon, részünkről kötelező ajánlatot teszünk. Mi Önt szerződtetjük, havonta egyszer, vagy kétszer megjelenő /legalább 2 ívnyi terjedelemben/ “A Nő és a Társadalom” című lapnak szerkesztői állására, 2000, azaz kettőezer korona fizetéssel.

Ezért Ön köteles a lap szellemi részét vezetni, a Feministák Egyesülete és a Nőtisztviselők Országos Egyesülete érdekeinek szem előtt tartásával köteles a lap anyagáról /cikkek, hírek, fordítások/ gondoskodni.

/Minden lap fele, legalább eredeti/. Az eredeti cikkek díjazására az első évben 500, azaz 500 Koronát fordítunk. Ez összeg erejéig Önnek utalványozási jogot adunk.

Saját cikkeiért külön honoráriumot nem utalványozhat. Köteles azonban minden lapszámba egy cikket írni.[i]

Ön köteles szerkesztőségi helyiségről gondoskodni, a szerkesztőséggel járó költségeket viselni, póstaköltségei [sic!] fedezésére külön 120, azaz százhúsz koronát bocsátunk rendelkezésére egy esztendőre.

Ön erkölcsileg és anyagilag felelős a lap teljes tartalmáért, kivéve a Feministák Egyesületének és a Nőtisztviselők Országos Egyesülete közleményeiért, melyeket revízió nélkül, teljes terjedelemben tartozik közölni.

A hirdetések felvételében Önnek consultative jogot adunk, viszont Ön köteles esetleg hirdetés stilizálásokat elvégezni.

Mi, a Feministák Egyesülete, és a Nőtisztviselők Orsz. Egyesületével egyetemben esetleg a lapot más egyesületek hivatalos közlönyévé is tehetjük, a mikor is Önnek ugyancsak consultative votuma van; ez esetben Ön az egyesületek hivatalos közleményeit is rövidítés nélkül tartozik közölni.

Ezen szerződési ajánlatunk 2, azaz kettő évre terjed. Ezen időn belül másfél év letelte után 6 havi felmondási időt biztosítunk úgy magunknak, mint Önnek.

Két év múlva új szerződés kötendő.

Budapesten, 1906. november 9-én

Aláírók: Pogány Paula,[ii] Willhelm Szidónia,[iii] A Nő és a Társadalom lapkiadó társasága, Glücklich Vilma[iv]


[i] Schwimmer – a lapban a szerzők teljes nevével ellátott cikkek tanúsága szerint – e kötelességét maradéktalanul csupán 1907-ben teljesítette, ekkor ugyanis 13 írása jelent meg A Nő és a Társadalomban. 1908-ban öt, 1909-ben és 1910-ben hat-hat, 1911-ben hét, 1912-ben nyolc, 1913-ban pedig mindössze három cikket jegyzett.

[ii] Pogány Paula a FE választmányának oszlopos tagja az egyesület alapításától kezdve, továbbá a NOE alelnöke 1907–1912 között, amikor is önszántából mondott le az tisztségről. Érdekes, hogy bár Schwimmer és ő is az USA-ba emigráltak, kapcsolatfelvételre utaló jelet 1927 és 1946 között nem találtam.

[iii] Willhelm Szidónia A NOE és a FE választmányának tagja.

[iv] Glücklich Vilma (1872, Vágújhely–1927, Bécs) a FE ügyvezető elnöke az alapítástól közvetlenül a halála előtti időszakig. A fentiek mellett két olvashatatlan aláírás is szerepel a szerződéstervezeten.

New York Public Library. Manuscripts and Archives Division. Rosika Schwimmer Papers. Series IX. Box 555. Eredeti, gépelt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s