“sikerekben dús életet kívánok, mint az illik is az amerikaihoz és mellesleg szép számú $-okat!”

Budapest, VII. Wesselényi út 6.

July 2nd 1928.

Drága, szeretett Nagyasszonyom!

Háromszoros éljen és a legszívélyesebb és a legszívélyesebb és legőszintébb gratulációmat az új americai honpolgárnak vagy dehogy is – új hazájának ehhez a honpolgárhoz. Hosszú, sikerekben dús életet kívánok, mint az illik is az amerikaihoz és mellesleg szép számú $-okat! Jó kedvet, egészséget és sűrű átruccanást a vén Európába.

A kommünikék a lapoknak már elmentek, kérem nézze meg, hogy esik a P.[ester] Ll.[oyd] sárgaságba 7-i számában. Én soha sem olvasom, de néha értesülök egy-egy illoyalitásáról. Hogy Önnek pont ez a lap kell, azon már régen csodálkozom.

Alig várom a közelebbi részleteket a két tárgyalásról: nem fogok tudni betelni a satisfactióval, amit kapott. Jaj, csakhogy már Önre is süt a nap, Önnek is jut egy kis öröm, de jó, de jó! Bocsásson meg, kicsit meg vagyok hibbanva, de igazán olyan váratlanul ért és olyan jól esett!

A Gyermekbarátot holnap értesíteni fogom, vitessen el a könyvből amennyi kell és a többit is igyekszünk megfelelő helyre juttatni.

Pletykálkodni ma nem fogok, nem akarok ünneprontó lenni. Dr. Markovetz-et csak egyszer láttam, aztán ígérete ellenére nem jelentkezett, azt sem tudom, itt van-e még? Hallom, Doctoressánál is jelentkezett egy Gödön lakó nő, onnan még nem tudok közelebbit. Most három napot töltöttem Lepencén Erzsiéknél, hol minden nagyon szép, csak ők vesződnek rettenetes sokat. Éppen jókor jöttem vissza, a mai sürgöny örömére.

Mik a tervei most, drága Nagyasszonyom, átjön hamarosan Európába? Végre, csakhogy felszabadult ebből a kényszerű zaboskodásból! Hányadszor? Nem jó végiggondolni, és ma csak örülni kell!

Hogy van Franci, írja a könyvét? Hogy kel el az Ön mesekönyve? Most mindennek jóra kell fordulni, meglássa, most egymásután, csőstül jön az öröm. Ránk fér!

Hogy Vilma drága, meg nem érhette, hogy örült volna neki, hogy örült tavaly a svéd akciónak! De nem akarok melancolikusnak lenni. Csak ezt megismételni: Az Isten éltesse sokáig, sok örömben, Francival együtt.

Szerető, hűséges

Mellernéje

New York Public Library Manuscripts and Archives Division. Rosika Schwimmer Papers, Box 180.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s