“(…) akiről majd a történelem mond ítéletet”

Feministák Egyesülete

Budapest, V., József tér 9.

Telefon: 142–40

Budapest, 1928. július 7.

Drága Asszonyom,

a mellékelt hivatalos levél mellé engedje meg, hogy nem annyira hivatalosan, a legnagyobb örömmel adjak kifejezést, hogy végre egy etappal előbbre van. Gondolhatja, hogy távirata vétele és a mienk elindítása után első dolgom volt a t. sajtót tudósítani, aminek egy-néhány eredményét mellékelten küldöm, valamint azoknak a leveleknek a kópiáit, melyeket szükségszerűnek láttam jóindulatú sajtónknak elküldeni. Megjegyzem, egy cseppet sem haragudtam most rájuk, mert tudtam, hogy csak megpukkadásukban ugatnak.

Most megvan a reménység ugye, hogy átjön esetleg jövőre egyik kongresszusra vagy még közelebb? Nagyon várjuk legközelebbi levelét, melyben a körülményeket közli, esetleg olyan formában, hogy a sajtóba beletegyem.

Addig is, míg a közgyűlési jegyzőkönyvet elküldhetem, és míg egyéb bővebb dolgokról referálhatok

nagyon melegen köszöntöm

Francival együtt

Melanie

***

Feministák Egyesülete

Budapest, V., József tér 9.

Telefon: 142–40

Budapest, 1928. július 7.

Szeretve tisztelt Vezetőnk,

Június 26-án tartotta egyesületünk rendes évi közgyűlését, melyen Havas Miksáné tagtársunk az alábbi jegyzőkönyvi kivonat szerinti indítványt tette:

„Meg kell említeni valakit, aki önkéntes száműzetésben él, távol tőlünk, bár érzésben gondolatban, lelki közösségben velünk van, aki meggyőződéséért vállalta a mártíromság keresztjét, akiről majd a történelem mond ítéletet. Küldjünk neki meleg szeretettől áthatott üdvözletet. Sohase felejtse el senki a mai dolgozó nők közül, hogy a pionír munkát kik is végezték! Hogy ahova Schwimmer Rózsa bevilágított a sötét visszamaradottságba, ott megmozdult a fejlődés, ott tanulhatott a tudnivágyó, jogot kapott a kiszolgáltatott és enyhült a gyermek fájdalmas nyöszörgése, szelídebb lett a vádló tekintet. A mi kötelességünk, hogy a mi megmaradt vezérünknek sok-sok örömet szerezzünk és ha a tisztelt Közgyűlés hozzájárul, akkor keressük fel üdvözlő iratunkkal, biztosítva őt lankadatlan ragaszkodásunkról, kívánva neki tartós egészséget és boldogságot, elismerést.”

A közgyűlés egyhangúlag hozzájárult, hogy üdvözletünket juttassuk el Önhöz és én azt hiszem, nem kell most külön üdvözlő levelet fogalmaznom, mert fenti sorok már magukban foglalják mindazt, mit úgyis elmondadók lennénk.

Újból igaz ragaszkodásunkról biztosítjuk Önt és

meleg tagtársi üdvözlettel

Feministák Egyesülete

Mellerné Miskolczy Eugénia

Vámbéry Melanie

New York Public Library Manuscripts and Archives Division. Rosika Schwimmer Papers, Box 180.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s