Napi levél#5: Mellerné Miskolczy Eugénia levele Schwimmer Rózsának

Budapest, VII. Wesselényi u. 6.

1928. március 2.

Drága Nagyasszonyom!

Amszterdamban novemberben a Választójogi Világszövetség „Work in Enfranchised Countries” bizottsága [Františka] Palinkova elnöklete alatt ülést tartott. Ezen határozatba ment, hogy mielőtt az úttörők elhagynák az árnyékvilágot, meg kell írni a nők választójogért küzdött harcának történetét és felkéri mindazokat, kik arra illetékesek, hogy e munkában támogassák a bizottságot. Az egyöntetűség kedvéért kérdőívet szerkesztett és ezeket az országos fiókok útján eljuttatták az „úttörőkhöz”, akár szülőföldjükön tartózkodnak, akár külföldön.

Miután nevezett bizottságnak én vagyok magyar tagja, avval a kérelemmel küldöm meg édes vezérem, Önnek a mellékelt kérdőívet, hogy mint az illetékesek legilletékesebbje, szíveskedjék kitölteni, illetőleg rá a választ megadni. Mi többiek, bús és gyászmagyarok majd összerakjuk fejünket és gyenge képességünk szerint igyekszünk a feladatnak megfelelni. Nagyon szépen kérem, írja meg a válaszait oly időben, hogy jóelőre megkaphassuk a másolatot, hogy esetleges tévedéseinket még idejekorán kikorrigáljuk.

Genfben a Nők Békeligájának e hó 18-19-én tartandó leszerelési konferenciájára és az azt követő Executive meetingre megint csak egyedül utazom hazulról, nyelvismereteinek hiányossága miatt Melanie nem meri vállalni és Szirmainét még ezidáig nem lehetett rávenni, hogy lakását más célból mint temetőlátogatásért, elhagyja.

Békeligánkban, mint valószínűleg tudja, az őszi Executive jegyzőkönyve miatt az angol – német és francia szekciók között félreértések voltak, azt kell jóvétenni és határozni a következő kongresszusról és az esetleges alapszabályváltozásokról. Ismét fájdalmasan fogom nélkülözni tanító mestereimet és nehezen viselem a felelősséget.

Itthonról is bajos elmennem, tanítási saisonom közepén és Erzsit is el kell vonnom a legszorgosabb tavaszi kertimunkájától, hogy bejőve, a háztartást vezesse.

Kínosan vonszoljuk tovább az igát a Józseftéren. Vesződünk, szégyenkezünk, búsulunk felváltva vagy párhuzamosan. Vajon érdemes-e? Lesz-e még változás, megérjük-e? Lesz-e, aki a munkát folytassa? Ki tudja?

Azért hiába nem éltünk, mert a konzervatív asszonyok egy kis[olvashatatlan szó], amit nem is tudják, honnan jön, jóelőre tiltakoznak most már egy tervezett jogcsorbítás ellen. (A vidéki törvényhatóságok választójogi tervezetében a nők csak aktív választójogot kapnának.) Azután ugyancsak konzervatív-legitimista fogják követelni az egyetem minden fakultásának megnyitását. Hogy közben retrospective köptek és rúgtak egyet a feministákon, antiszemitáskodtak és azt állították, hogy azért nem terjesztették ki a tanszabadságot, mert a feministák kihívták maguk ellen az ellenszenvet – ez csak természetes ma.

A családban minden körülbelül a régiben, fiam tovább bolyong a tengereken, itthon úgysem lehet megélni, mi többiek itthon piszmogunk.

Ön min dolgozik és hogy van egészségben? Kedves Franci mit csinál? Kérem írjanak!

Ölelem mindkettőjüket, hűséges tanítványa,

Mellerné

Mrs. Lloydot legszívesebben üdvözlöm.

New York Public Library Manuscripts and Archives Division.Rosika Schwimmer Papers, Box 177.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s